Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ);
Με λίγα λόγια η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι μια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Είναι αυτοάνοση νευρολογική πάθηση που καταστρέφει τη μυελίνη από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. H μυελίνη είναι η ουσία που περιβάλλει τις νευρικές ίνες.
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί την νόσο;
Ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί η αιτία της.
Ο ρόλος της διατροφής:
Μια σωστή διατροφική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει θετικά στην εξέλιξη της νόσου. Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη.
Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς η μυέλινη είναι πρωτεΐνη.
Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12 παρέχονται από τα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια, την σόγια, τα γαλακτοκομικά, το φαγόπυρο.
Τα όσπρια που καλό είναι να συνδυάζονται με το ρύζι (πχ. φακόρυζο) ή με ψωμί που παρέχουν επίσης στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Αυξάνουμε τη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως Β6 και Β12 . Βρίσκονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και τα παράγωγα τους. Στα αναποφλοίωτα ή ολικής άλεσης δημητριακά και όσπρια.
Η βιταμίνη D για την υγεία των οστών. Πχ. λιπαρά ψάρια, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά, αυγά, σουσάμι και ταχίνι.
Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια και ιδιαίτερα στα «λιπαρά» ψάρια, στο ελαιόλαδο και στα θαλασσινά.
Το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα άτομα με ΣκΠ και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών πόνων και την ομαλότερη λειτουργία των μυών πχ θαλασσινά, ψάρια και καρύδια.
Ο ψευδάργυρος. Η έλλειψη του είναι συχνή στους ασθενής με ΣκΠ. Βρίσκεται σε ενισχυμένα δημητριακά, στο κόκκινο κρέας στα θαλασσινά, στα ξηρά φασόλια και τις φακές.
Αυξάνουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών.
Αποφεύγουμε την περιττή ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη , λιπαρά και αλάτι