Η γήρανση, είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε και οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρά του, να αντικαταστήσει δηλαδή, τα φθαρμένα και κατεστραμμένα κύτταρα με καινούργια.
Η αντιγήρανση έχει απασχολήσει τους ερευνητές και σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα συστατικά τροφών μπορούν να μειώσουν δραματικά τις κυτταρικές βλάβες και να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Τέτοια θρεπτικά συστατικά είναι:
Ω3 λιπαρά οξέα
Τα ω3 λιπαρά οξέα, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτικής τους δράση, συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και δρουν ενάντια στη φθορά των κυττάρων.
Πηγές
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγγες, αντζούγιες και σαρδέλες). Φροντίστε να καταναλώνετε ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, σε συχνότητα 1-2 φορές τη βδομάδα.
Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσποροι. Προσθέστε μια χούφτα ξηρών καρπών στο πρωινό σας ή σε κάποιο από τα ενδιάμεσα γεύματα.
Φυτικά λάδια: Το γνωστό σε όλους μας ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα αλλά και ω3 λιπαρά οξέα. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για το γήρας.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, συνιστά ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό το οποίο συμβάλλει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου, που είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό και καταστροφή των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού, το καθημερινό στρες, τους περιβαλλοντικούς ρίπους και το κάπνισμα.
Πηγές
Πλούσιες πηγές συνιστούν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ), τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα κραμβοειδή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών).
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη E θεωρείται μία ακόμη βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς διαδραματίζει το ρόλο του φυσικού αντιοξειδωτικού στον οργανισμό. Είναι το αφθονότερο ενδογενές λιποδιαλυτικό αντιοξειδωτικό και η α-τοκοφερόλη είναι η βιολογικά ενεργότερη μορφή της. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά
λίπη, το φύτρο των δημητριακών, το αβοκάντο, οι γαρίδες και οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.
Καροτενοειδή
Μία επιπλέον ομάδα ενώσεων που σχετίζονται σημαντικά με την αντιγήρανση είναι τα καροτενοειδή, τα οποία χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α και βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα με βαθύ πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρώμα. Καλές πηγές συνιστούν τα καρότα, οι ντομάτες, τα βερίκοκα και τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως τα χόρτα, το σπανάκι και το μαρούλι.
Νερό και πράσινο τσάι
Το νερό συμβάλλει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, προσφέροντας υγρασία στο δέρμα μέσα και έξω. Η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερού κάθε μέρα (ανάλογα τον άνθρωπο) είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και της επιβράδυνσης των διαδικασιών γήρανσης.
Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε πολυφαινόλες που χαρακτηρίζονται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών την ημέρα συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.